20130805

原始烹饪比赛

PERTANDINGAN MASAKAN RIMBA
Tujuan: i) Untuk meningkatkan tahap kemahiran tentang masakan rimba
             ii) Untuk mengeratkan hubungan antara peserta-peserta dari 

                  sekolah yang berbeza

            iii) Untuk memupuk semangat kerjasama antara peserta

Tarikh                                         : 17 Disember 2013
Yuran pendaftaran                     : RM 15.00
Deposit                                       : RM 20.00
Bilangan peserta                         : 4 orang
Masa pendaftaran                      : 7.30  pagi
Masa pertandingan                     : 8.00  pagi
Masa persembahan                     : 11.00 pagi
Tempat pertandingan                 : Padang & Kawasan antara Blok A & B
Pakaian                                       : Memasak       – Kemeja-T pasukan
                                                     Persembahan – Pakaian seragam lengkap

Peraturan

MASAKAN
1. Masakan yang wajib dihidangkan ialah:-
i) Nasi ii) ayam/ itik iii) ikan iv) ubi kentang v) roti lilit vi) pankek vii) telur viii) minuman viiii) manisan
2. Bahan masakan yang diperlukan haruslah disediakan oleh pihak peserta sendiri.
3. Hidangan tambahan akan diberikan markah bonus.
4. Bahan perisa seperti sos cili, sos tomato, kicap soya tidak boleh digunakan kecuali bahan perisa yang diperbuat daripada bahan semula jadi semasa pertandingan oleh peserta sendiri seperti serbuk lada putih yang dibuat oleh peserta sendiri dengan biji lada putih semasa pertandingan.
5. Alatan moden seperti kuali tidak boleh digunakan untuk memasak kecuali alatan masakan yang diperbuat daripada bahan semula jadi seperti buluh.
6. Buluh haruslah disediakan oleh peserta sendiri.
7. Papan zink, karung guni, kayu api dan pasir juga haruslah disediakan oleh peserta sendiri.
8. Tapak pertandingan merupakan jalan raya yang diperbuat daripada tar, iaitu jalan raya yang biasa digunakan oleh kenderaan.
9. Semua masakan yang dihidangkan haruslah halal.
MASA
10.Semua peserta akan diberi tempoh 20 minit untuk menghidupkan api. Selepas 20 minits, markah menghidupkan api tidak akan diberikan.
11.Masa selama tiga jam diberikan kepada peserta untuk memasak, menghias, menghidang dan membersihkan tapak pertandingan masing-masing.
12.Markah 20% akan ditolak sekiranya peserta tidak berhenti bekerja apabila masa pertandingan dimaklumkan tamat.
PERSEMBAHAN
13.Persembahan akan bermula sebaik sahaja tempoh tiga jam itu tamat.
14.Dua orang sahaja dibenarkan untuk membuat penerangan semasa persembahan dijalankan.
15. Dua orang peserta diperlukan untuk menerangkan masakan masing-masing semasa persembahan.
16. Para peserta hanya diberikan masa 5 minit untuk membuat penerangan. Markah akan ditolak bagi peserta yang melebihi had masa.
API
17.Bahan api yang digunakan mestilah bahan semula jadi seperti kayu, daun kering manakala penggunaan bahan tidak semula jadi seperti kertas dan tayar adalah dilarang.
18.Peserta akan diberikan tiga batang mancis untuk menghidupkan api. Markah akan ditolak bagi setiap batang mancis yang ditambah.
19.Peserta hanya dibenarkan untuk membuat 2 nyalaan api sahaja.
PENGHIASAN
20.Penyediaan menu makanan dan tag nama adalah diwajibkan dengan menggunakan bahan semula jadi manakala resipi makanan akan mendapat markah tambahan sekiranya dibuat.
21.Bahan untuk menghiasi makanan haruslah bahan semula jadi seperti buah-buahan dan sayur-sayuran manakala bahan kimia adalah dilarang.
KEBERSIHAN
22.Sekiranya jalan tar yang diguna oleh peserta mengalami apa-apa kerosakan, peserta diminta membayar ganti rugi. Oleh yang demikian, untuk mengelakkan kejadian tersebut berlaku, peserta wajib mendirikan ‘tapak menyala api’ dan menyediakan sekurang-kurangnya 2 lapisan papan zink, dua lapisan guni dan lapisan pasir mestilah melebihi 6 cm.
23.Kebersihan mestilah dijaga di tempat pertandingan peserta masing-masing. Markah kebersihan akan ditolak jika peserta didapati tidak menjaga kebersihan.
24.Deposit akan dipulangkan kepada pihak peserta sekiranya kebersihan tempat pertandingan dijaga dengan baik.
HAL-HAL LAIN
25.Peserta tidak boleh meninggalkan tempat pertandingan kecuali mendapat keizinan daripada pihak penganjur.
26.Peserta tidak dibenarkan untuk berkomunikasi dengan orang luar semasa pertandingan dijalankan.
27.Peserta yang mengganggu peserta lain akan dibatalkan kelayakan bertanding dan dikeluarkan dari tempat pertandingan dengan serta-merta.
28.Peserta yang melanggar peraturan akan dibatalkan kelayakan bertandingnya.
29.Segala perubahan dan pindaan adalah tertakluk kepada kuasa pihak penganjur.
30.Keputusan pihak pengadil adalah MUKTAMAD.
31.Sila hubungi pihak penganjur jika maklumat yang diberikan menimbulkan kekeliruan.
 
PERHATIAN: PARA PESERTA DIMINTA MENDAFTAR DIRI DI TEMPAT
                           PERTANDINGAN YANG DITETAPKAN. 

                          JIKA TIDAK,   KELAYAKAN BERTANDING AKAN  

                          DIBATALKAN!




            Pemarkahan:
Cara Memasak
20%
Kelazatan
20%
Penghiasan
20%
Kebersihan
10%
Kerjasama & Disiplin
10%
Penerangan
10%
Nyalaan Api
5%
Bonus
5%
Jumlah
100%
  



AJK Bertanggungjawab:
i)      Lim Jia Xin   (017-4798323)
ii)     Ong Le Ying  (014-7418309)